FM: Närradio

I Sverige finns det möjlighet att sända så kallad närradio i varje kommun. Vissa kommuner, som Stockholm, Göteborg och Malmö har mer än en närradiostation.

För att få lov att sända närradio måste man vara en förening (eller trossamfund/församling) samt ha verksamhet inom kommunen. Mediemyndigheten beslutar om sändningstillstånd, men så länge man uppfyller kraven får man tillstånd. Om tillstånd beviljas i en kommun som för närvarande inte har en närradiostation, tar Post- och Telestyrelsen (PTS) fram en lämplig frekvens och sändarstyrka, men det är den sändande föreningen som själva får stå för sändare och studio. Ofta går flera föreningar i samma kommun ihop och bildar en så kallad närradioförening, med gemensam sändare och studio.

Närradioföreningar får finansiera sina sändningar med reklam och man får dessutom sända innehåll från andra leverantörer. Därför finns det ett antal format som sänds över flera olika närradiosändare runt om i landet.

Närradio är ”open access”, vilket innebär att ingen har ensamrätt till att få tillgång till en närradiofrekvens. Detta är den största skillnaden med kommersiell radio, där vinnaren av ett radiotillstånd har ensamrätt till sändningstillståndets frekvenser under tillståndsperioden. De föreningar som får tillstånd att sända över en viss kommuns närradiofrekvens förväntas själva komma överens om fördelning av sändningstider mellan föreningarna. Om detta inte fungerar fattar Mediemyndigheten beslut om fördelning av sändningstider. Detta gäller även om en befintlig förening redan sänder dygnet runt under veckans alla dagar och en ny förening söker tillstånd i samma kommun.

För närvarande finns det omkring 140 olika närradiostationer, varav omkring hälften sänder ett kommersiellt musikformat, oftast men inte alltid dygnet runt. De flesta föreningar som sänder ett kommersiellt musikformat sänder över flera olika närradiostationer. Övriga närradiostationer sänder mestadels religiöst och/eller invandrar-relaterat innehåll.